למידה היברידית

המושג למידה היברידית, פרץ לתודעה בתקופה האחרונה ופירושו שילוב של אופני למידה שונים בתהליך הלמידה, שעיקרם: מפגשי פנים אל פנים, מפגשים סינכרוניים (למשל : זום, Google meet) ומפגשים א-סינכרוניים (ניתן למען לתלמיד במייל, במודל, באמצעות יו טיוב ועוד).

עקרונות ללמידה היברידית

הלמידה ההיברידית מתבצעת בצורה עצמאית באמצעות משימות א-סינכרוניות, והתשתית שמאפשרת זאת היא ההנעה החברתית המתבצעת במפגשים הסינכרוניים.

  1. הקניית מיומנות

הלמידה העצמאית תתבצע בצורה הדרגתית ואיטית כאשר הרף עולה לאט, התלמידים לא יהפכו ללומדים עצמאיים מעצמם. הקניית מיומנות אין פירושה “ניתן להם להסתדר לבד” אלא פירושה “אני לא עושה את הדברים בשבילם אבל אני עוקב כל הזמן ונותן פידבקים או תזכורות היכן שצריך”. חשוב גם לתווך לתלמידים שיש סיבה ורציונל מאחורי צורת ההוראה ושהמיומנויות האלה קריטיות להצלחתם בחיים ולהגדלת הסיפוק מהלמידה. מיומנות נוספת שקריטי להקנות לתלמידים וזו הזדמנות מצוינת היא ניהול הזמן.

  1. ממערכת שעות למערכת מטרות

יציאה מהתפיסה שאנחנו צריכים “למלא” את השעות של התלמידים כמו גם של המורים, אל תפיסה שיש למלמד וללומד מטרה משותפת. יש לבנות תכנית עבודה המתייחסת למערכת של מטרות ברמת המורה או תחום הדעת הנלמד החובה של התלמיד תהיה המטלות ולא השיעורים. ה”נוכחות” של התלמיד תהיה ביצוע כל מטלה. (מטלות קטנות ומוגדרות ברמה עולה שלב אחרי שלב, ובקצב המשתנה מתלמיד לתלמיד)

  1. מרחב למידה היברידי –

כדאי לארגן את “מערכת המטרות” ברמה השבועית, תפקיד המחנך ו/או הרכז הפדגוגי יהיה לסנכרן את המשימות ברמה השבועית.

יום הלמידה של התלמיד צריך לכלול היבטים של “מפגש” כמו גם חיבור חברתי לקבוצה.

  1. ליווי מורה –

כאשר מעבירים את המוקד מהמפגשים הסינכרוניים אל הלמידה העצמאית, ניתן להציע לוח זמנים לתמיכה אופציונליות לתלמידים. במקרה כזה מורה יכול לתת תמיכה בשעה

מסוימת למספר כיתות מתחום הדעת שלו, וכך למנף את הזמן ולהגדיל את המענה הניתן

לתלמידים.

  1. אחדות ולא אחידות –

הכיתה מתקדמת ככיתה אך כל תלמיד בקצב שלו. על מנת לשמור על מסגרת זמן כיתתית

ברמה מסוימת, מומלץ ליצור פעילויות העשרה והעמקה למהירים והזריזים, וכן להציע סיוע וחניכה של תלמידים מהירים לתלמידים מתקשים יותר, וכך שוב להגדיל את המענה.

  1. שיתופיות כערך –

יצירת קהילה שיוצרת את אווירת הלמידה ממוטיבציה פנימית ולא חיצונית. ניתן לקחת את הרעיון למקומות שונים:

– תלמידים משתפים תוצרים, מורים משתפים חומרים או מפתחים יחד

– איחוד ופיצול כיתות כשאפשר

– מורה תומך במורה, תלמיד תומך בתלמיד

– הבאת “מרצים אורחים” לשיעורי העשרה, ובמיוחד הורים או סבים של התלמידים! ניתן גם לבקש שיצלמו סרטון קצר עם רעיון מקצועי מתוך תחום ההתמחות שלהם וישלחו למורה, והמורה יהפוך אותו למשימה א-סינכרונית!

  1. למידה מרחוק אינה שווה בהכרח למידה מתוקשבת!!

יש הרבה מאוד משימות שניתן ורצוי לעשות בבית ללא מחשב. החל מהרמה הבסיסית של

הפניה לספרי הלימוד והמחברות ועד חשיבה יצירתית יותר – לראיין בני משפחה או אנשים אחרים – אפשר טלפונית, לחקור דברים שנמצאים בבית או מסביבו, יצירות

אומנות כתיבה וכד’. הגשת התוצרים תתבצע אמנם באמצעות טפסים, אך זה זמן קצר וגמיש וכך זה מקל על סנכרון מכשירי הקצה בבית עם כל המשתמשים הפוטנציאליים.